Open menu

logokl

Duurzaam Middelbaar Beroepsonderwijs

Nieuwsbrief   April 2016

Conferentie Build up Skills in Mediaplazza Woensdag 8 juni Utrecht 

Er wordt hard gewerkt aan het grote project Build up skills om 76 modules te maken zodat medewerkers in de bouw, de installatie- en elektrotechniek dadelijk uitgerust zijn om energieneutraal te kunnen bouwen of te renoveren. De stand van zake wordt op deze conferentie uit de doeken gedaan. 

Keynote: 'Hoe kun je e-learning en simulatie inzetten om Volwassenen aan het leren te krijgen?' Ron Koenen, Bouwradius
Keynote: Teclab: Succes door samenwerking Hans van Brussel (directeur Teclab)
Lezing: Leren en experimenteren in de Praktijk
Lezing: De bouwplaats van Morgen.
Lezing: BuildUpSkillsNL in 2016
Lezing: Leren op de bouwplaats
Workshop 1. Succesvol (inter)regionaal samenwerken
Workshop 2. BuildUpSkills lesmateriaal voor in het MBO onderwijs

Het programma staat hier  Inschrijven kan hier

Conferentie Leren voor duurzame ontwikkeling gewoon doen. Donderdag 12 mei te Wageningen. 

Centraal staat dan de praktijkvraag: Hoe kan ons onderwijs invulling geven aan Leren voor Duurzame Ontwikkeling? Welke Pedagogische, didactische en inhoudelijke kenmerken zijn daarbij van belang? En wat betekent dit voor de school als geheel?

Na een key-note van Prof dr. A. Wals zijn er workshops, ronde tafel gesprekken en zullen praktijkervaringen en resultaten uit NRO onderzoek gedeeld worden. 
Aan het bijwonen van de conferentie zijn geen kosten verbonden. Er is echter slecht een beperkt aantal plaatsen beschikbaar!

Hier een flyer over 12 mei en hier en hier twee eindproducten uit NRO praktijkonderzoek. Inschrijven kan hier

20 mei Symposium Groene ICT en Duurzaamheid in het HBO Haagse Hogeschool

Het MBO is ook welkom.

Keynotesprekers Maurits Groen (nr.1 in de Trouw Duurzame 100) en Talitha Muusse (social entrepreneur). En verder
Duurzaam inkopen in het UMC Utrecht.
Wat maakt Wageningen Campus duurzaam? Tips & tricks voor het verduurzamen van een universiteitsterrein.
Wat gebeurt er met het elektronisch afval in de HO-sector?
Amsterdam ArenA: naar een data-gedreven stadion van de toekomst.
Wasted verzamelt plastic in wijken om er producten van te maken.
Uitreiking SustainaBul.
Voor het volledige programma en aanmelden zie hier

Verslag van de bijeenkomst Gezonde en Groene schoolkantines in de praktijk.

8 april organiseerde DMBO een bijeenkomst over groene en gezonde schoolkantines. 54 deelnemers uit heel Nederland vonden het een inspirerende bijeenkomst met veel eigen inbreng. Een verslag met de presentaties is hier te vinden. 

Verslag van de bijeenkomst over Biomimicry in het MBO door lector Ylva Poelman 

Een verslag van de bijeenkomst is hier te zien. De bijeenkomst was zo inspirerend dat we graag dit onderwerp een thema wil zijn bij het jaarlijkse symposium van DMBO. Welk ROC biedt zich aan ? Een studiedag over duurzamheid georganiseerd in samenwerking met uw ROC ? 

Filmpjes van het Wellant college en Nordwin over hoe zij voor duurzaamheid gaan.  Ter inspiratie twee geweldige film(pje)s op de Facebookpagina van Eco-Schools gezet. Zowel Wellant (23 locaties) als Nordwin (6 locaties) geven daarin aan hoe zij intrinsiek voor duurzaamheid gaan.

Veel ROC's gaan keuzedeel duurzaamheid in het beroep aanbieden. 

DMBO is bezig met het maken van lesmateriaal. Het materiaal is hier te vinden. Een pdf van het materiaal is hier te downloaden. Een docentenhandleiding is in de maak. Graag uw feed back. Daarnaast geeft DMBO richtlijnen omtrent examinering dit tevens met dank aan het ID college die het keuzedeel al draaien. Zie hier. De laatste versies van keuzedeel duurzaamheid in het beroep A, B, C, D zijn hier te vinden. DMBO is ook bezig op niveau 2 lesmateriaal te maken.

Geautomatiseerde checklists duurzaamheid

U en uw leerlingen vullen hem in en u krijgt automatisch en per ommegaande advies terug ! Hoe duurzaam is je stageplek Hoe duurzaam ben je  thuis Hoe duurzaam isje school Hoe duurzaam is de horeca. DMBO is bezig met een on line cursus duurzaamheid voor het keuzedeel duurzaamheid en je beroep met content, leerdoelen, multiple choise vragen en filmpjes.

Betreffende deze nieuwsbrief  

DMBO is een dynamische kenniskring die zich bezig houdt met duurzaamheid in het Middelbaar Beroepsonderwijs. We hebben een website www.duurzaammbo.nl boordevol informatie met 300 unieke bezoekers per dag. We organiseren ieder jaar een groot symposium over duurzaamheid in het MBO. We werken samen met het Groene Brein Roots en Groene Groei. Via deze nieuwsbrief houden we u op de hoogte van bijeenkomsten, manifestaties en ontwikkelingen in het MBO veld. Als u nog personen weet waar deze nieuwsbrief interessant voor kan zijn mail dan even het e-mailadres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. U kan er ook kopij naar sturen alsmede kan u zich er afmelden voor de nieuwsbrief.